Blog Layout

Huizenprijzen stijgen het sterkst in bijna twee jaar

dec 10, 2020

De Nederlandse huizenprijzen zijn in oktober het sterkst opgelopen in bijna twee jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren bestaande koopwoningen 9,1 procent duurder dan een jaar eerder. 

Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. De vraag is gedurende de coronacrisis eerder toegenomen dan afgenomen.

Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op. Volgens het Financieele Dagblad proberen bovendien vastgoedbedrijven hun slag te slaan voordat op 1 januari de overdrachtsbelasting van 2 naar 8 procent gaat. Dat werd op Prinsjesdag in september aangekondigd. De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018.

Noodplan
Eerder deze week zei Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), al dat er zo snel mogelijk een noodplan moet komen om de ergste woningnood op te lossen. ,,Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig’’, zei hij toen. ,,En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn.’’

Hoes stoort zich met name aan het trage politieke besluitvormingsproces. ,,Bouwen is op zich het probleem niet, maar het besluitvormingsproces duurt misschien wel acht jaar”, zegt hij daarover. ,,Woonbeleid is politiek beleid geworden, en ik denk dat je daar echt van af moet.”

Belasting
Terwijl starters de overdracht van de woning die ze nu aankopen proberen uit te stellen, zijn vastgoedbeleggers juist uitzonderlijk actief op de woningmarkt, constateert het Financieele Dagblad uit een rondgang. Er zou de komende weken voor nog zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan zitten te komen. Starters (huizenkopers onder de 35 jaar) hoeven vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen, maar als je een huis koopt voor de verhuur, springt de belasting ineens naar 8 procent. Voor een huis van 3 ton scheelt dat 18.000 euro. 

Beleggers zijn bang voor waardedaling van hun vastgoed. Het zou volgens hen kunnen betekenen dat de huizenprijzen op sommige plekken in het land gaan zakken. 

Bron: https://www.ad.nl/wonen/huizenprijzen-stijgen-het-sterkst-in-bijna-twee-jaar~adfd2700/#:~:text=De%20Nederlandse%20huizenprijzen%20zijn%20in,duurder%20dan%20een%20jaar%20eerder.

15 dec, 2020
Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit? ING zei gisteren: ja, de woningmarkt gaat afkoelen in 2021 (met een half procent) - huizen worden betaalbaarder. Rabobank zei vorige week: nee, de huizenprijzen blijven stijgen (met 5,5 procent gemiddeld). Dus om alvast teleurstelling te voorkomen: de ontwikkeling staat niet onomstotelijk vast en is lastig te voorspellen. Maar het is wel interessant om de oorzaken voor het een en het ander onder de loep te nemen, zodat je als woningzoekende begrijpt hoe ontwikkelingen effect hebben op de huizenmarkt. Want honderdduizenden Nederlanders zitten met het dilemma ‘wachten’ of ‘snel toehappen’ - als dat al financieel mogelijk is. Bron: https://www.ad.nl/wonen/waarom-de-huizenprijzen-in-2021-gaan-dalen-stijgen~a57c06b7/
10 dec, 2020
Op de woningmarkt is nu al een hele tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. De vraag is gedurende de coronacrisis eerder toegenomen dan afgenomen. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op. Volgens het Financieele Dagblad proberen bovendien vastgoedbedrijven hun slag te slaan voordat op 1 januari de overdrachtsbelasting van 2 naar 8 procent gaat. Dat werd op Prinsjesdag in september aangekondigd. De laatste keer dat het CBS een sterkere prijsstijging constateerde was in november 2018. Noodplan Eerder deze week zei Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), al dat er zo snel mogelijk een noodplan moet komen om de ergste woningnood op te lossen. ,,Er worden wel huizen gebouwd, maar veel en veel te weinig’’, zei hij toen. ,,En als ze al worden gebouwd, is het de vraag of het de goede huizen op de juiste plek zijn.’’ Hoes stoort zich met name aan het trage politieke besluitvormingsproces. ,,Bouwen is op zich het probleem niet, maar het besluitvormingsproces duurt misschien wel acht jaar”, zegt hij daarover. ,,Woonbeleid is politiek beleid geworden, en ik denk dat je daar echt van af moet.” Belasting Terwijl starters de overdracht van de woning die ze nu aankopen proberen uit te stellen, zijn vastgoedbeleggers juist uitzonderlijk actief op de woningmarkt, constateert het Financieele Dagblad uit een rondgang. Er zou de komende weken voor nog zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan zitten te komen. Starters (huizenkopers onder de 35 jaar) hoeven vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen, maar als je een huis koopt voor de verhuur, springt de belasting ineens naar 8 procent. Voor een huis van 3 ton scheelt dat 18.000 euro. Beleggers zijn bang voor waardedaling van hun vastgoed. Het zou volgens hen kunnen betekenen dat de huizenprijzen op sommige plekken in het land gaan zakken. Bron: https://www.ad.nl/wonen/huizenprijzen-stijgen-het-sterkst-in-bijna-twee-jaar~adfd2700/#:~:text=De%20Nederlandse%20huizenprijzen%20zijn%20in,duurder%20dan%20een%20jaar%20eerder.
Share by: